Kalça kırığında, ameliyet mutlaka gerekli midir? Ne tür ameliyatlar var?

Kalça kırığı tedavisinde amaç hastayı yatağa bağımlılıktan bir an önce kurtarmak ve eskisi gibi yürümesini sağlamaktır. Bunun için tek çözüm ameliyattır. Cerrahi tedavide  iki farklı seçenekten birine karar verilir. Bunların ilki kırık parçaları uç uca getirip kaynatmayı hedefleyen  ameliyatlardır. Osteosentez denen bu ameliyatlar, kırık kaynama potansiyeli yüksek olan uyluk kemiği boynunun alt bölgesindeki  (trokanterik bölge) kırıklarda her yaşta, boyun kırıklarında ise çok yaşlı olmayıp aktif yaşam beklentisi olan ve hastaneye gecikmeden getirilmiş hastalarda uygulanabilir.  Bu ameliyatlarda kırığı sabitlemek amacıyla kalça kırıkları için imal edilmiş özel çivi, plak veya vida sistemleri kullanılır. Kaynama süresince hasta o tarafına tam yük vermeden yürür. Eğer hastanın ve kırığın durumu elveriyorsa osteosentez ameliyatı tercih edilmesi gereken seçenektir. İkinci ameliyat seçeneği ise protezdir. Protez, kırık kaynama potansiyeli düşük olduğu bilinen uyluk kemiği boynunun özelikle yerinden kaymış kırıklarında ve çok yaşlı hastalarda tercih edilmektedir. Bu ameliyatlarda kırığın üst tarafında kalan  uyluk kemiği başı çıkarılıp yerine metal protez yerleştirilir. Bu ameliyattan sonra hastanın hemen tam yük vererek yürümesi mümkün olmaktadır.

ameliyat_1

ameliyat_2 65 yaşında kadın hastamızın yolda düşme sonucu kalça uyluk kemiği boynunda kaymamış kırık oluşmuştu. Kanüllü kalça vidalarıyla ameliyatı yapılan hastamız şimdi yardımsız aksamadan yürüyor. Solda hastamızın ameliyat öncesi ön-arka grafisi, sağda ameliyattan sonra  kırığının kaynadıktan sonraki ön-arka ve yan grafileri görülmekte.

ameliyat_382 yaşında kadın hastamızın evde düşme sonucu kalçasında uyluk kemiği  boyun kırığı oluşmuştu. Protez  ameliyatı yapılan hastamız eski sağlığına kavuştu.  Solda hastamızın ameliyat öncesi ön-arka  grafisi, sağda protez ameliyatından  sonraki ön-arka ve yan grafileri görülmekte.

 

Doç. Dr. Mustafa Seyhan
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı